Használati útmutatók

  Az ULTRA Min-e 2090 ugatásszabályozó készülék a legkisebb készülék ebben a műfajban a világon. A legkisebb kutyáktól a legnagyobbakig alkalmazható. A nyakörv 12 cm-tõl 62 cm-ig változtatható. A Min-e nyakörvet a felesleges ugatás szabályozására fejlesztették ki. A készülék impulzus leadásával korlátozza az ugatást, ha az problémát okoz. A legmakacsabb és legfélénkebb kutyákra is alkalmazható. A készülék a túlzott ugatást korlátozza, nem szünteti meg azt teljes egészében. A nyolc tanítási szint könnyen kiválasztható a nyakörvbe rejtett mágnes segítségével. (Nem kell aggódnia,hogy elhagyja a fokozatokat állító mágnest.) A nyolc tanítási szint alkalmat ad, hogy kiválasztható legyen a legkisebb hatékony tanítási szint.

  ULTRA Min-e 2090 ugatásgátló készülék

  Kérjük olvassa el alaposan a kezelési útmutatót használat elõtt!  Az ugatásgátló nyakörv jellemzõi


 • - A készülék kicsi, könnyű és vízálló (viselheti a kutya esõben)! kb: Méret: 3 cm x 4,5 cm.
 • - Mágneses ki/be kapcsolhatóság ( nyakörvbe rejtett mágnes segítségével).
 • - 8 változtatható fokozat (digitális memória: emlékszik az utolsó beállításra).
 • - A nyakörv 12 cm-tol 62 cm-ig változtatható.
 • - Megbízható technológia
 • - 3 másodperces biztonsági kihagyás.
 • - Cserélhetõ 6V-os alkaline vagy lithium elem.
 • - Hosszú érzékelõ, impulzus tesztelõ (a csomagban van 1 elem).
 • - Rezgés érzékelõ, ami csak a hangszál rezgésére reagál, így nem hozza működésbe a készüléket külsõ hang, ugatás.

  Az ugatásszabályozó készülék bekapcsolása


  A készülék bekapcsolásához tartsa a nyakörv csatjánál levõ mágnest vagy a kulcstartón lévõ mágnest a készülék elülsõ oldalán az "M" betűhöz.

  Amint odatartja a mágnesek valamelyikét, akkor elõször egy hosszú (2 másodperces) sípszót hall, azután rövidebb sípszók sorozatát.

  Az "M" betű mellett levõ led lámpa azonos számban villog a sípszóval. Ez jelzi, hogy a készülék éppen melyik fokozatra van beállítva.

  A mágnest ne vegye el, amíg a sorozatos sípszók után van egy hosszú sípszó.

  Ekkor a készülék be van kapcsolva.

  Az ugatásgátló készüléket ugyanígy tudja kikapcsolni.

  Tartsa a mágnest az "M" betűhöz és elõször egy hosszú sípszó hangzik el, majd rövidebb sípszók sorozata (ezzel egyidõben a led is villogni kezd).

  Amíg nem hallja a hosszú sípszót, addig ne vegye el a mágnest.
  Ezzel kikapcsolta a készüléket. Kapcsolja ki a készüléket, hogyha nem akarja használni. Igy nem fogyaszt a készülék és nem kell kivenni az elemet!

  A fokozatok állítása


  Amint a készüléket bekapcsolta, tudja változtatni a szinteket valamelyik mágnes segítségével, úgy, hogy a mágnessel az "M" betű elõtt lassan elhad. A készülék sorozatos sípszóval és a led villogással jelzi a jelenlegi szintet. Ha pl. a 3. szinten van a készülék akkor 3 sípszó van és 3-t villog a led. 8 fokozat van, a 8. után a készülék elõrõl kezdi az 1-es szinten. Elõfordul, hogy a legkisebb fokozaton is vonyít a kutya. Azért mert az impulzus meglepetésként éri és nem azért, mert fájdalmat okoz. Ne szaladjon a kutyához simogatni vagy nyugtatni. Ha nyugtatja, simogatja az impulzusok után, akkor a kutya megtanulja, hogyha impulzus éri elég neki vonyítani és az impulzus megszűnik. Az impulzus egy negatív visszajelzés, amit asszociálni fog a felesleges ugatással.

  A megfelelõ érintkezési pólusok és érzékelõk kiválasztása


  Olyan pólust, érzékelõt kell választani, melyek elegendõ hosszúságúak ahhoz, hogy a kutya bõrével érintkezzenek. A megfelelõ érintkezés fontos, hogy a készülék hatékonyan működjön. Hosszú szõrű kutyáknál hosszú pólusokat alkalmazzunk, míg rövid szõrűeknél a rövid pólusokat. Fontos, hogy az érintkezõket és érzékelõt kézzel csavarja be és húzza meg, így a pólusok szabadon tudnak rezegni a maximum stimuláció eléréséhez. Ne használjon kulcsot.


  Az ugatásgátló nyakörv megfelelõ szorosságának beállítása • - Minden ugatásgátló nyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelõ szorossággal viseli a kutya. Az érintkezõnek és pólusoknak érintkeznie kell a kutya bõrével.
 • - Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bõrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenõrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
 • - A laza nyakörv kikezdheti a kutya bõrét, ahogy az dörzsölõdik a bõrével.
 • - Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfelelõen érintkezzenek a bõrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
 • - A készülék a kutya nyakának közepén legyen, hogy az érzékelõ a rezgéseket érzékelje.
 • - A pólusok és a kutya bõre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.

  Figyelem!


  Lehetõleg a kutya ne viselje a készüléket egyfolytában tovább, mint 12 óra. Ha viseli, akkor igazítson a nyakörvön és ellenõrizze napi rendszerességgel a pólusokat valamint a kutya nyakát, hogy nincs-e irritáció a bõrön. Vegye le a nyakörvet, hogy a bõr pihenhessen.

  Elemcsere


  Az elemcseréhez csavarozza ki a két csavart. Vegye ki a használt elemet és tegyen bele újat. Figyeljen a "+", "-" jelzésekre. Az elem egy hagyományos 6 V-os litium vagy alkaline elem.  Néhány fontos tanács


  Kapcsolja ki a készüléket, ha nem használja. Ehhez nem kell az elemet kivennie. Hogy elkerülje a készülék véletlen aktiválódását, kapcsolja össze a nyakörv csatját, ha nem használja.

  A készülék tesztelése


 • - Állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
 • - Helyezze a terminálokat a pólusokra.
 • - Az ellenõrzõ lámpácskát dörzsölje végig az érintkezõn, ne szorítsa rá túlságosan.
 • - Ekkor az ellenõrzõ lámpácska pirosan világít.

  Az ugatásgátlókészülék használatáról a csomagban talál bõvebb információt.


  1145 DT ugatásgátló nyakörv

  A legkisebb kutyáktól a legnagyobbakig alkalmazható. A nyakörv 18 cm-tõl 54 cm-ig változtatható. A 1145 DT nyakörvet a felesleges ugatás szabályozására fejlesztették ki. A készülék impulzus leadásával korlátozza az ugatást, ha az problémát okoz. A legmakacsabb és legfélénkebb kutyákra is alkalmazható. A készülék a túlzott ugatást korlátozza, nem szünteti meg azt teljes egészében. A nyolc tanítási szint könnyen kiválasztható a nyakörvbe rejtett mágnes segítségével. (Nem kell aggódnia,hogy elhagyja a fokozatokat állító mágnest.) A nyolc tanítási szint alkalmat ad, hogy kiválasztható legyen a legkisebb hatékony tanítási szint. Kérjük olvassa el alaposan a kezelési útmutatót használat elõtt!  Az ugatásgátló nyakörv jellemzõi


 • - Mágneses ki/be kapcsolhatóság ( nyakörvbe rejtett mágnes segítségével).
 • - 8 változtatható fokozat (digitális memória: emlékszik az utolsó beállításra).
 • - A nyakörv 18 cm-től 54 cm-ig változtatható.
 • - Megbízható digitális technológia
 • - Digitális kijelző mutatja a beállított szintet.
 • - 3 másodperces biztonsági kihagyás.
 • - Cserélheto 6V-os alkaline vagy lithium elem.
 • - A készülék teljesen vízálló.
 • - Hosszú érzékelõ, impulzus tesztelõ (a csomagban van 1 elem).
 • - Rezgés érzékelõ, ami csak a hangszál rezgésére reagál, így nem hozza működésbe a készüléket külsõ hang, ugatás.

  Az ugatásszabályozó készülék bekapcsolása


  A készülék bekapcsolásához tartsa a nyakörvön (szíjon) levő vagy a kulcstartón lévő mágnest 1.5 mp-ig a készülék oldalán a fehér folthoz, amíg a “0” felvillan a LED kijelzőn.

  A “0”-t követően mejelenik 1.5 mp-ig az a tanítási szint (0-8), amelyikre a készülék be van jelenleg állítva.

  A készülék kikapcsolása.

  Tartsa a nyakörvön (szíjon) levő vagy a kulcstartón lévő mágnest 2 mp-ig a készülék oldalán a fehér folthoz, ekkor a “0” kétszer felvillan a LED kijelzőn, ami azt jelzi, hogy a készülék ki van kapcsolva.
  Kapcsolja ki a készüléket, hogyha nem akarja használni. Igy nem fogyaszt a készülék és nem kell kivenni az elemet!

  A tanítási fokozat állítása


  Amint a készüléket bekapcsolta, tudja változtatni a szinteket valamelyik mágnes segítségével, úgy, hogy a mágnest a fehér folhoz érinti (kevesebb, mint 1 mp-ig). Valahányszor odaérinti a mágnest a fokozat egyel nagyobb szintre ugrik. A LED kijelzi a jelenlegi szintet. Ha pl. a 3. szinten van a készülék akkor a LED-en a 3-as villog. 8 fokozat van, a 8. szint után a készülék előről kezdi és a 0. szintre vált.

  Előfordul, hogy a legkisebb fokozaton is vonyít a kutya. Azért mert az impulzus meglepetésként éri és nem azért, mert fájdalmat okoz. Ne szaladjon a kutyához simogatni vagy nyugtatni. Ha nyugtatja, simogatja az impulzusok után, akkor a kutya megtanulja, hogyha impulzus éri elég neki vonyítani és az impulzus megszűnik. Az impulzus egy negatív visszajelzés, amit asszociálni fog a felesleges ugatással.

  A megfelelõ érintkezési pólusok és érzékelõk kiválasztása


  Olyan pólust, érzékelőt kell választani, melyek elegendő hosszúságúak ahhoz, hogy a kutya bőrével érintkezzenek. A megfelelő érintkezés fontos, hogy a készülék hatékonyan működjön. Hosszú szőrű kutyáknál hosszú pólusokat alkalmazzunk, míg rövid szőrűeknél a rövid pólusokat. Fontos, hogy az érintkezőket és érzékelőt kézzel csavarja be és húzza meg, így a pólusok szabadon tudnak rezegni a maximum stimuláció eléréséhez. Ne használjon kulcsot.


  A nyakörv megfelelő szorosságának beállítása • - Minden ugatásgátló nyakörv ugatásgátlónyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelő szorossággal viseli a kutya. Az érintkezőnek és pólusoknak érintkeznie kell a kutya bőrével.
 • - Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bőrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenőrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
 • - A laza nyakörv kikezdheti a kutya bőrét, ahogy az dörzsölődik a bőrével.
 • - Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfelelően érintkezzenek a bőrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
 • - A készülék a kutya nyakának közepén legyen, hogy az érzékelő a rezgéseket érzékelje.
 • - A pólusok és a kutya bőre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.

  Figyelem!


  Lehetőleg a kutya ne viselje a készüléket egyfolytában tovább, mint 12 óra. Ha viseli, akkor igazítson a nyakörvön és ellenőrizze napi rendszerességgel a pólusokat valamint a kutya nyakát, hogy nincs-e irritáció a bőrön. Vegye le a nyakörvet, hogy a bőr pihenhessen.

  Elemcsere


  Az elemcseréhez csavarja le az elemsapkát. Vegye ki a használt elemet és tegyen bele újat. Figyeljen a "+", "-" jelzésekre. Az elem egy hagyományos 6 V-os litium vagy alkaline elem. Az elemsapkát csavarozza vissza az új elem cseréje után.


  Néhány fontos tanács


  Kapcsolja ki a készüléket, ha nem használja. Ehhez nem kell az elemet kivennie. Hogy elkerülje a készülék véletlen aktiválódását, kapcsolja össze a nyakörv csatját, ha nem használja.

  A készülék tesztelése


 • - Állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
 • - Helyezze a terminálokat a pólusokra.
 • - Az ellenőrző lámpácskát dörzsölje végig az érintkezőn, ne szorítsa rá túlságosan.
 • - Ekkor az ellenőrző lámpácska pirosan világít.
  Az ugatásgátló készülék ugatásgátló készülék használatáról a csomagban talál bővebb információt.
  Kompakt, ultra könnyű Micro-iDT elektromos nyakörv, ami tökéletes házi kedvenceknek és munka- és vadászkutyáknak egyaránt.
  Egyszerű kezelésű, olyan tulajdonságokkal, melyek eleget tesznek a kutyatanítás fokozatos bõvülésével.
  A kiképzõnyakörvek között is kis méretű, elfér egy tenyérnyi helyen.
  Alkalmazható kis és nagy termetű kutyáknál egyaránt.

  Használati útmutató a D.T. Systems iDTZ 3000-es sorozat vibrás kiképzõ nyakörvhöz

  A Micro iDT sorozat impulzus nyakörv a kiképzõ nyakörv világ legújabb technológiájával készült. Maximális hatótávolságot ajánlanak a nyakörvek a Maxx-Range™ technológiával. Az iparág egyetlen gyártója aki FM rádióhullámokat használ. A belsõ antennáját a maximum hatótávolsághoz a nyakörv szíjába szõtték. A sorozat maximum hatótávolsága eléri a 800 m-t (1000 yard). Kitûnõ vadászatokhoz, kezdõ és profi kiképzéshez. A Micro iDT sorozat elektromos nyakörv 16 impulzus szintet ajánl, könnyen kezelhetõ gombokkal a leadókészüléken. Minden modellen van állandó(CONT) és pillanatnyi (NICK) impulzus. Ezen felül pozítiv vibráció funkció. Az elektromos nyakörv teljesen vízálló. A nyakörvvel a kutya merülhet is akár. A Micro iDT sorozat nyakörvek megfelelõen használva nagyon biztonságosak és hatékonyak.

  A Micro iDT vibrás elektromos nyakörv jellemzõi

 • - 800 m hatótávolság
 • - 16 impulzus szint, változtatható a leadókészülékrõl
 • - digitális technológia
 • - Maxx-Range™ belsõ antenna rendszer
 • - könnyű egykezes irányítás
 • - kis-, és nagytermetű kutyáknak
 • - beépített mágneses Ki/Be kapcsolhatóság
 • - teljesen vízálló nyakörv
 • - idõjárás ellenálló leadókészülék
 • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a nyakörvben
 • - cserélhetõ elem (9V) a leadó készülékben
 • - állandó(CONT) és pillanatnyi (NICK) impulzus
 • - pozítiv vibráció
 • - 8 másodperces biztonsági lekapcsolás

  A csomag tartalma

 • - leadókélék
 • - vevõkészülék (nyakörv)
 • - 5,5 cm-es antenna a leadókészülékhez
 • - újratölthetõ akkumulátor a nyakörvbe szerelve
 • - akkumulátor újratöltõ
 • - dugasz (vezetékes)
 • - ellenõrzõ lámpácska
 • - tanítási útmutató
 • - használati útmutató

  A nyakörv megfelelõ szorosságának beállítása

 • Minden e-nyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelõ szorossággal viseli a kutya. A pólusoknak érintkeznie kell a kutya bõrével.
 • Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bõrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenõrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
 • A laza nyakörv kikezdheti a kutya bõrét, ahogy az dörzsölõdik a bõrével.
 • Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfelelõen érintkezzenek a bõrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
 • A pólusok és a kutya bõre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.


  A mágnes helyzete a leadókészüléken
  A bal oldalon lévõ piros folt jelzi a mágnes helyét a leadón. Ezt a mágnest kell használni a vevõegység ki/be kapcsolásához és a kódoláshoz ( ID).

  A mágnes helyzete a vevõkészülékben
  A piros folt jelzi az elektromos nyakörv elõlapján a beépített mágneses kapcsolót. Ezzel a kapcsolóval lehet ki/be kapcsolni az egységet.

  A vevõkészülék bekapcsolása

  Tartsa közvetlenül a leadókészülék piros folttal jelzett mágnesét a nyakörvön lévõ piros folttal jelölt mágneses kapcsolóhoz. Ekkor a piros LED lámpa a vevõnyakörvön 1 másodpercig folyamatosan világítani fog, majd elkezd villogni.

  Amikor el kezd villogni, akkor elvehetõ a leadókészülék. Elvéve a készüléket a vevõ bekapcsolt állapotban van. Bekapcsolva a készüléken a LED 2 másodpercenként villan egyet. A leadókészüléket nem lehet és nem is kell be- és kikapcsolni.A leadókészülék állandó nyugvó álapotban van. Csak akkor van bekapcsolva, amikor valamelyik gombját használja.

  Az impulzusnyakörv kikapcsolása

  Tartsa közvetlenül a leadókészülék piros folttal jelzett mágnesét a nyakörvön lévõ piros folttal jelölt mágneses kapcsolóhoz. Ekkor a piros LED lámpa a vevõnyakörvön 1 másodpercig folyamatosan világítani fog, majd elkezd villogni. Amikor el kezd villogni, akkor elvehetõ a leadókészülék. Elvéve a készüléket a vevõ kikapcsolt állapotban van. Kikapcsolva, a készüléken a LED egyáltalán nem villan.

  A tanítási szintek változtatása

  A gomb forgatásával lehetõség van 16 különbözõ impuzus szintet kiválasztani. A szintek között ugrás érzékelhetõ illetve kisebb kattanás hallható. Ez lehetõvé teszi a pontos szint kiválasztását. A gomb be van skálázva ugyancsak a pontos szint megválasztásához.


  A LED szerepe a leadókészüléken

  Amikor a leadókészüléken bármely gombot használjuk, a piros LED felvillan, mutatván, hogy a leadó használatban van. A LED gyors villogással jelzi, ha a leadókészüléket tölteni kell.

  A gombok funkciója

  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).
  Oldalsó piros gomb benyomásával a nyakörv vibrál, ekkor nincs impulzus.


  A LED szerepe a kiképzõnyakörvön

  Ha a készülék be van kapcsolva, akkor a LED kettõ másodpercenként villan egyet.
  A LED gyors villogással jelzi (kettõ villanás másodpercenként), ha a vevõkészüléket tölteni kell.


  A leadókészülék antennája

  Gyõzõdjön meg minden használat elõtt arról, hogy az antenna megfelelõen be van-e csavarva.
  Csak kézzel csavarja be az antennát és kézzel szorítsa meg. Vigyázzon ne húzza túl, mert az kárt tehet az antennában és a csavarmenetben, így a leadókészülékben.
  Nagyon fontos, hogy ne vágja el a nyakörv szíját, mert az antennába kárt tesz, ami csökkentheti a hatótávolságot!


  2 és 3 nyakörves rendszerek

  Az iDTZ 3002 és iDTZ 3003 rendszereken a nyakörv kiválasztó gomb segítségével választhatjuk ki, hogy melyik nyakörvet akarjuk működésbe hozni.

  2 vagy 3 kutyás rendszerek beállítása

 • - Először válassza ki a nyakörv kiválasztó gomb beállításával, hogy melyik nyakörvet akarja beprogramozni
 • - tartsa a nyakörv és a leadó készülékeket egymáshoz a két piros jelölésnél, mint a be-ki kapcsolásnál
 • - továbbra is tartsa a készülékeket egymáshoz, ekkor a nyakörv LED lámpácskája 1 mp-ig felvillan, amit 6 rövidebb villogás követ.
 • - a 6 villanás után 8 mp-ig folyamatosan világít a LED
 • - amikor a folyamatos világítás elkezdődik, vegye el a készülékeket egymástól
 • - (amíg világít) a 8 másodperc alatt nyomja meg és tartsa a NICK és CONT gombokat egyszerre, amíg a LED folyamatosan világít!
 • -A LED gyorsan, háromszor villani fog
 • -Ezzel a vevőkészülék a leadókészülékhez van programozva.

  Akkumulátor

  A Micro iDT sorozat akkumulátora (NiMH) nem memória érzékeny és nem kell újra töltés elõtt teljesen lemeríteni.
  Az akkumulátor félig töltve hagyja el a gyártót, ezért az elsõ használat elõtt fel kell tölteni. Ez kb 12 óra.
  Amikor hosszabb idõre nem használjuk a készülékeket, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az akkumulátor töltésérõl még ekkor sem (4-6 hetente szükséges a teljes töltés (12 óra).
  Fontos: Ne tartsa nyílt láng közelében az akkumulátorokat ( készülékeket), különösen töltés közben!


  Az akkumulátor töltésének menete

 • 1. kapcsolja ki a vevõkészüléket
 • 2. dugja be a dugaszt a vevõkészülékbe
 • 3. dugja be a konektorba a töltõt
 • 4. töltse a készüléket egyszerre (12 óráig)
 • 5. töltés után húzza ki a dugaszt a készülékbõl és a töltõt a konektorból és helyezze vissza a gumisapkákat a dugaszokba
 • 6. ellenõrizze a készülékek helyes mûködését

  A dugaszba mindig tegye vissza a gumisapkát, hogy elkerülje a piszok bejutását a dugaszba!

  A leadóegység eleme

  A leadókészülék hagyományos 9V-os elemmel működik. Az elem cserélésekor figyeljen a "+" és "-" jelekre.


  A készülék tesztelése


  Az impulzus tesztelése

 • - kapcsolja be a vevõkészüléket
 • - állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
 • - helyezze az ellenõrzõ lámpácskát a pólusokra.
 • - nyomja meg a pillanatnyi vagy állandó impulzus gomb valamelyikét
 • - ekkor az ellenõrzõ lámpácska pirosan világít.


  A vibráció tesztelése

 • - kapcsolja be a vevõkészüléket
 • - tartsa a kezében a vevõkészüléket
 • - nyomja meg a leadó oldalán a piros gombot
 • - a vevõkészüléknek vibrálnia kell, amint a gombot nyomja.

  Fontos tudni!

  Még mielõtt impulzus készüléket használ kiképzéshez, kérje meg állatorvosát, hogy vizsgálja meg kutyája egészségét.
  Ne hagyja kutyáját felügyelet nélkül, ha viseli a kiképzõ nyakörvet.
  A pólusok kiváló minõségű acélból készültek, hogy ne okozzon bõrallergiát a kutyákon.
  Hogy elkerülje a pólusok irritációját a kutya bõrén, állandóan figyelje a kutya nyakát.
  Ha lehet ne viselje a kutya 12 óránál tovább a vevõegységet.
  Ha mindig viseli, akkor különös figyelmet kell fordítani az irritáció elkerülésére.
  Ha mégis fellép az irritáció, akkor azt a bõr felületet le kell mosni szappanos vízzel és fertõtlenítsük Hidrogén-peroxiddal. Száradást követõen antibakteriális kenõccsel kenegetni kell.

  Az elektromos nyakörv karbantartása

  Nagyon fontos a készülékek rendszeres tisztítása.
  Tisztítsa a vevõegységet enyhén szappanos vízzel.
  Használat elõtt hagyja teljesen megszáradni a készüléket.


Használati útmutató a D.T. Systems H2O sorozat kiképzõ nyakörvhöz
Az impulzus kutyanyakörv jellemzõi


 • - 1600 m hatótávolság
 • - 16 impulzus szint, változtatható a leadókészülékrõl
 • - digitális technológia
 • - Maxx-Range™ belsõ antenna rendszer
 • - könnyű egykezes irányítás
 • - kis-, és nagytermetű kutyáknak
 • - vízálló nyakörv és leadó készülék
 • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a nyakörvben
 • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a leadó készülékben
 • - állandó(CONT) és pillanatnyi (NICK) impulzus
 • - Ugrás (Jump) és emelkedõ (Rise) impulzus
 • - 8 másodperces biztonsági lekapcsolás

  A csomag tartalma


 • - leadókészülék
 • - vevõkészülék (nyakörv)
 • - 10 cm-es antenna a leadókészülékhez
 • - újratölthetõ akkumulátor a nyakörvben és leadókészülékben
 • - akkumulátor újratöltõ
 • - dupla dugasz az egyszerre töltéshez
 • - ellenõrzõ lámpácska
 • - hordozó muanyag táska
 • - használati útmutató
 • - használati útmutató alapkiképzéshez.

  A nyakörv megfelelõ szorosságának beállítása


 • - Minden e-nyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelõ szorossággal viseli a kutya. A pólusoknak érintkeznie kell a kutya bõrével.
 • - Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bõrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenõrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
 • - A laza nyakörv kikezdheti a kutya bõrét, ahogy az dörzsölõdik a bõrével.
 • - Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfelelõen érintkezzenek a bõrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
 • - A pólusok és a kutya bõre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.


  A kiképzõnyakörv bekapcsolása


  Nyomja be és tartsa a nyakörvön lévõ gombot. Ekkor a piros LED lámpa 2 másodpercig világítani fog.
  Tartsa a gombot nyomva, amíg a folyamatos lámpa el nem alszik.
  A gombot elengedve a készülék bekapcsolt állapotban van. Bekapcsolva a készüléken a LED 2 másodpercenként villan egyet.

  A leadókészüléket nem lehet és nem is kell be- és kikapcsolni.A leadókészülék állandó nyugvó álapotban van. Csak akkor van bekapcsolva, amikor valamelyik gombját használja.

  A kutyanyakörv kikapcsolása


  A nyakörv kikapcsolásához tartsa nyomva a nyakörvön lévõ gombot 3 másodpercig. A piros LED ugyanúgy villan kétszer. Tartsa a gombot nyomva, amíg a LED nem világít folyamatosan. A gombot elengedve a készülék ki van kapcsolva.

  A tanítási szintek változtatása


  A gomb forgatásával lehetõség van 16 különbözõ impuzus szintet kiválasztani. A szintek között ugrás érzékelhetõ illetve kisebb kattanás hallható. Ez lehetõvé teszi a pontos szint kiválasztását. A gomb be van skálázva ugyancsak a pontos szint megválasztásához.

  A helyes impulzus szint kiválasztása


  A legfontosabb dolog a nyakörv tréningre való használata elõtt az, hogy megkeressük azt az impulzus szintet, amit alkalmazni fogunk a kutya tanítása során. Ehhez részletes leirást talál a csomagban.


  A LED szerepe a leadókészüléken


  Amikor a leadókészüléken bármely gombot használjuk, a piros LED felvillan, mutatván, hogy a leadó használatban van. A LED gyors villogással jelzi, ha a leadókészüléket tölteni kell.

  A gombok funkciója H2O sorozat


  A 2 kutyás rendszerek esetében a nyakörvkiválasztó gomb segitségével választhatjuk ki azt a nyakörvet, amelyiket működtetni akarunk.

  A gombok funkciója H2O 1810


  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).

  A gombok funkciója H2O 1820


  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).
  A bal oldalon lévő gombot használva a nyakörv vibrál.
  A jobb oldali gombot benyomva a nyakörv először 1/2 másodpercig vibrál, majd 1/2 mp után vibráció és folyamatos impulzus együtt van.


  A gombok funkciója H2O 1830


  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).
  A leadókészülék bal oldalán lévõ gomb (JUMP) benyomásával a nyakörv egy tetszõlegesen elõzõleg beállított impulzus szintre ugrik és ezen a szinten ad a nyakörv impulzust.

  Az ugrás szint beállítása:


 • 1. válassza ki azt az impulzus szintet, melyre szeretne a gomb segítségével "ugrani".
 • 2. a leadókészüléken tartsa nyomva a bal (Jump) és jobb (Rise) gombokat egyszerre
 • 3. amikor a LED villani kezd, engedje el a gombokat
 • 4. a LED, a gombok elengedése után annyit villan, amelyik szintre az ugrás gomb be van állítva
 • 5. az ugrás gomb elengedése után az impulzus szint az eredetire tér vissza, amikor használja a NICK vagy CONT gombokat.

  Az ugrás szint beállításakor ne viselje a kutya a nyakörvet, mert ha a gombokat nem pontosan egyszerre nyomja meg, akkor impulzust ad le a nyakörv.


  A leadókészülék jobb oldalán lévõ gomb (RISE) benyomásával a nyakörv impulzus szintje folyamatosan növekszik, amíg a gombot nyomva tartjuk. A gomb nyomva tartásával az éppen használt impulzus szintrõl folyamatosan növekszik az impulzus erõssége a maximum 16-os szintig. A gomb elengedésével a szint vissza áll az eredetileg beállított szintre.

  A gombok funkciója H2O 1850


  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).
  A bal oldali gomb a Helyzetmeghatározás gomb. Megnyomva ezt a gombot a vevőegységen a bíper szagatottan sípol, amíg nyomva tartjuk.
  A jobb oldali gomb a Keres/Mutat gomb. Egyszer megnyomva a Keres/Mutat funkció aktiválódik. Ez azt jelenti, hogy a nyakörv 5 mp-ként sípol, ha a kutya Keres és 2 mp-ként ha Mutat.
  Mégegyszer megnyomva a Keres/Mutat gombot a nyakörv átvált Csak Mutat funkcióra, ami azt jelenti, hogy amíg a kutya keres addig halk a készülék és 2 mp-ként sípol, ha Mutat (lesben áll).
  A Keres/Mutat és Csak Mutat funkciókat a bal oldal középső gombjával lehet változtatni.
  A Keres/Mutat funkciót a Helyzetmeghatározó (Locate) gomb (bal oldalon a felső gomb) megnyomásával lehet kikapcsolni.
  A képen egy 2 kutyás H2O 1832 rendszer látható. Annyi különbséggel a 1830-tól, hogy nyakörv kiválasztó gomb van rajta.


  A LED szerepe a vevõkészüléken


  Ha a készülék be van kapcsolva, akkor a LED kettõ másodpercenként villan egyet. A LED gyors villogással jelzi (kettõ villanás másodpercenként), ha a vevõkészüléket tölteni kell.

  A leadókészülék antennája


  Gyõzõdjön meg minden használat elõtt arról, hogy az antenna megfelelõen be van-e csavarva. Csak kézzel csavarja be az antennát és kézzel szorítsa meg. Vigyázzon ne húzza túl, mert az kárt tehet az antennában és a csavarmenetben, így a leadókészülékben.

  Nagyon fontos, hogy ne vágja el a nyakörv szíját, mert az antennába kárt tesz, ami csökkentheti a hatótávolságot.  Akkumulátorok


  Az H2O sorozat akkumulátorai (NiMH) nem memória érzékenyek és nem kell újra töltés elõtt teljesen lemeríteni. Az akkumulátorok félig töltve hagyják el a gyártót, ezért az elsõ használat elott fel kell tölteni õket. Ez kb 12 óra. Fontos: Ne tartsa nyílt láng közelében az akkumulátorokat ( készülékeket), különösen töltés közben! Amikor hosszabb idõre nem használjuk a készülékeket, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az akkumulátorok töltésérõl még ekkor sem ( 4-6 hetente szükséges a teljes töltés (12 óra).

  Az akkumulátorok töltésének menete


 • 1. kapcsolja ki a vevõkészüléket
 • 2. dugja be a dugaszt a vevõkészülékbe
 • 3. dugja be a konektorba a töltõt
 • 4. töltse a készüléket vagy készülékeket egyszerre (12 óráig)
 • 5. töltés után húzza ki a dugaszt a készülékekbõl és a töltõt a konektorból és helyezze vissza a gumisapkákat a dugaszokba
 • 6. ellenõrizze a készülékek helyes mûködését

  A dugaszokba mindig tegye vissza a gumisapkákat, hogy elkerülje a piszok bejutását a dugaszba.  A készülék tesztelése


 • - kapcsolja be a vevõkészüléket
 • - állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
 • - helyezze az ellenõrzõ lámpácskát a pólusokra.
 • - nyomja meg a pillanatnyi vagy állandó impulzus gomb valamelyikét
 • - ekkor az ellenõrzõ lámpácska pirosan világít


  Fontos!


  Még mielõtt impulzus készüléket használ kiképzéshez, kérje meg állatorvosát, hogy vizsgálja meg kutyája egészségét. Ne hagyja kutyáját felügyelet nélkül, ha viseli a kiképzõ nyakörvet. A pólusok kiváló minõségû acélból készültek, hogy ne okozzon bõr allergiát a kutyákon. Hogy elkerülje a pólusok irritációját a kutya bõrén, állandóan figyelje a kutya nyakát. Ha lehet ne viselje a kutya 12 óránál tovább a vevõegységet. Ha mindig viseli, akkor különös figyelmet kell fordítani az irritáció elkerülésére. Ha mégis fellép az irritáció, akkor azt a bõr felületet le kell mosni szappanos vizzel és fertõtlenítsük Hidrogén-peroxiddal. Száradást követõen antibakteriális kenõccsel kenegetni kell.

  Karbantartás


  Nagyon fontos a készülékek rendszeres tisztítása.
  Tisztítsa a vevõegységet enyhén szappanos vízzel!
  Használat elõtt hagyja teljesen megszáradni a készüléket.
  • Az SPT nyakörv a legújabb technológiával ellátott impulzus nyakörv. Ellentétben a többi gyártóval egyedül D.T. Systems alkalmaz FM rádióhullámokat tréning nyakörveken. Nyakörvbe szõtt belsõ antennája biztosítja a maximális hatótávolságot (Maxx-Range™). Teljesen vízálló leadó és vevõkészülék. Vadászok, profi kutyakiképzõk kedvelt rendszere. Mivel minden funkció más-más gombbal irányítható, így könnyû a kezelése és ezért nem szükséges a leadót néznie, hanem tudja a kutyája minden lépését figyelni. Teljesen új Szintugrás (JUMP) és Szintnövekedés (RISE) funkciókkal ellátott modellek.   Használati útmutató a D.T. Systems SPT sorozat kiképzõ nyakörvhöz
   Az impulzus nyakörv jellemzõi


  • - 2100 m hatótávolság
  • - 50 impulzus szint, változtatható a leadókészülékrõl
  • - LCD kijelzõ
  • - digitális technológia
  • - Maxx-Range™ belsõ antenna rendszer
  • - könnyű egykezes irányítás
  • - kis-, és nagytermetû kutyáknak
  • - vízálló nyakörv és leadó készülék
  • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a nyakörvben
  • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a leadó készülékben
  • - állandó(CONT) és pillanatnyi (NICK) impulzus
  • - Ugrás (Jump) és emelkedõ (Rise) impulzus
  • - pozitív vibráció
  • - 8 másodperces biztonsági lekapcsolás

   A csomag tartalma


  • - leadókészülék
  • - vevõkészülék (nyakörv)
  • - 10 cm-es antenna a leadókészülékhez
  • - újratölthetõ akkumulátor a nyakörvben és leadókészülékben
  • - akkumulátor újratöltõ
  • - dupla dugasz az egyszerre töltéshez
  • - ellenõrzõ lámpácska
  • - hordozó mûanyag táska
  • - használati útmutató
  • - használati útmutató alapkiképzéshez

   A nyakörv megfelelõ szorosságának beállítása


  • - Minden e-nyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelõ szorossággal viseli a kutya. A pólusoknak érintkeznie kell a kutya bõrével.
  • - Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bõrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenõrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
  • - A laza nyakörv kikezdheti a kutya bõrét, ahogy az dörzsölõdik a bõrével.
  • - Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfeleloen érintkezzenek a bõrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
  • - A pólusok és a kutya bõre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.


   A készülék bekapcsolása


   Nyomja be és tartsa a nyakörvön lévõ gombot. Ekkor a piros LED lámpa 2 másodpercig világítani fog.Tartsa a gombot nyomva, amig a folyamatos lámpa el nem alszik és villogni kezd. A gombot elengedve a készülék bekapcsolt állapotban van. Bekapcsolva a készüléken a LED 2 másodpercenként villan egyet.

   A leadókészüléket bármely gomb benyomásával be lehet kapcsolni. Ha be van kapcsolva, akkor az LCD kijelzo háttérvilágítása világít. 5 másodperc elteltével a háttérvilágítás megszûnik (nyugvó állapot), de a funkciók és ikonok továbbra is láthatóak a képernyõn.


   A készülék kikapcsolása


   A nyakörv kikapcsolásához tartsa nyomva a nyakörvön lévo gombot 3 másodpercig . A piros LED ugyanúgy villan kétszer. Tartsa a gombot nyomva, amíg a LED nem világít folyamatosan. A gombot elengedve a készülék ki van kapcsolva. A leadókészülék a nyugvó állapotban 1 óra elteltével kikapcsol. A leadókészülék kikapcsolható a készülék jobb oldalán levõ impulzus "fel" és "le" gombok egyidejû nyomva tartásával (2 másodpercig).

   A tanítási szintek változtatása


   Az SPT 2420 sorozat nyakörveken lehetõség van 50 különbözo impuzus szintet kiválasztani a leadókészülékrõl. A szintek változását a képernyõn lehet nyomon követni a skálán. Ez lehetõvé teszi a pontos szint kiválasztását. A leadókészülék jobb oldalán lévo felso gombbal lehet az impulzust növelni és az alsó gommbal csökkenteni. A gombokat folyamatosan nyomva tartva a szinteket gyorsan lehet változtatni. A gombokat egyesével is lehet változtatni a gombok nyomkodásával. Az egyes szint a legkisebb az 50-es a maximum.

   A helyes impulzus szint kiválasztása


   A legfontosabb dolog a nyakörv tréningre való használata elõtt az, hogy megkeressük azt az impulzus szintet, amit alkalmazni fogunk a kutya tanítása során. Ehhez pontos leírást talál a csomagban.

   A gombok funkciója SPT sorozat


   A két nyakörves rendszereknél a nyakörv kiválasztó gomb segítségével tudjuk kiválasztani azt a nyakörvet, amelyiket működésbe akarunk hozni.
   Az LCD kijelző jelzi, hogy melyik nyakörvet tudjuk működtetni (ORG a narancs színű, BLK a fekete színű nyakörv).

   A gombok funkciója SPT 2420


   A NICK gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le.
   A STIMU gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le.
   A leadókészülék JUMP gomb benyomásával a nyakörv egy tetszõlegesen elõzõleg beállított impulzus szintre ugrik és ezen a szinten ad a nyakörv impulzust.
   Az ugrás szint beállítása:

  • 1. tartsa nyomva a JUMP gombot és ezzel egyidõben állítsa be a kívánt impulzus szintet az impulzus "fel" vagy "le" gombokkal
  • 2. az JUMP gomb elengedése után az impulzus szint az eredetire tér vissza, amikor használja a NICK vagy STIMU gombokat

   Az ugrás szint beállításakor ne viselje a kutya a nyakörvet, nehogy véletlen impulzust adjon a kutyának.


   A leadókészülék RISE gomb benyomásával a nyakörv impulzus szintje folyamatosan növekszik, amíg a gombot nyomva tartjuk. A gomb nyomva tartásával az éppen használt impulzus szintrõl folyamatosan növekszik az impulzus erõssége a maximum 50-es szintig. A gomb elengedésével a szint vissza áll az eredetileg kiválasztott szintre.

   A bal alsó gomb (VIB) benyomásával a vevõkészülék vibrál, ekkor nincs impulzus.


   A gombok funkciója SPT 2430


   A gombok funkciója ugyanaz és ugyanott helyezkednek el, mint az SPT 2420 modellnél.
   Kiegészítő funkció a Bíper.

   A Helyzetmeghatározás (Locate) gomb a baloldalon lévő felső gomb.
   Amíg nyomva tartjuk szagatott sípszót ad le a nyakörvön a bíper.
   A Keres/Mutat (Run/Point) gomb a bal oldalon a középső gomb.
   Egyszer benyomva ezt a gombot a nyakörvön a bíper sípszót ad le 5 mp-ként, ha a kutya Keres (mozgásban van) és 2 mp-ként, ha Lesben áll.
   Mégegyszer megnyomva a Keres/Mutat gombot, a készülék átáll a Csak Mutat funkcióra. A bíper halk marad amikor a kutya keres és 2 mp-ként sípol, ha Mutat.

   A Keres/Mutat és Csak Mutat funkciókat a bal oldal középső gombjával lehet változtatni.
   A Keres/Mutat funkciót a Helyzetmeghatározó (Locate) gomb (bal oldalon a felső gomb) megnyomásával lehet kikapcsolni.   A LED szerepe a vevõkészüléken


   Ha a készülék be van kapcsolva, akkor a LED kettõ másodpercenként villan egyet. A LED gyors villogással jelzi (három villanás 2 másodpercenként), ha a vevõkészüléket tölteni kell.

   A leadókészülék antennája


   Gyõzõdjön meg minden használat elõtt arról, hogy az antenna megfelelõen be van-e csavarva. Csak kézzel csavarja be az antennát és kézzel szorítsa meg. Vigyázzon ne húzza túl, mert az kárt tehet az antennában és a csavarmenetben, így a leadókészülékben.

   Nagyon fontos, hogy ne vágja el a nyakörv szíját, mert az antennába kárt tesz, ami csökkentheti a hatótávolságot.
   Akkumulátorok


   Az SPT 2420 sorozat akkumulátorai (NiMH) nem memória érzékenyek és nem kell újra töltés elõtt teljesen lemeríteni. A leadókészülék háttérvilágítása 15-ször villog 5 másodpercig, amikor töltésre van szükség. Az akkumulátorok félig töltve hagyják el a gyártót, ezért az elso használat elõtt fel kell tölteni oket. Ez kb 12 óra. Fontos: Ne tartsa nyílt láng közelében az akkumulátorokat ( készülékeket), különösen töltés közben! Amikor hosszabb idõre nem használjuk a készülékeket, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az akkumulátorok töltésérõl még ekkor sem ( 4-6 hetente szükséges a teljes töltés (12 óra).

   Az akkumulátorok töltésének menete


  • 1. kapcsolja ki a készülékeket
  • 2. dugja be a dugaszt a készülékekbe
  • 3. dugja be a konektorba a töltõt
  • 4. töltse a készüléket vagy készülékeket egyszerre (12 óráig)
  • 5. töltés után húzza ki a dugaszt a készülékekbõl és a töltõt a konektorból és helyezze vissza a gumisapkákat a dugaszokba
  • 6. ellenõrizze a készülékek helyes mûködését

   A képen SPT 2430-as modell látható Beeperrel.

   A dugaszokba mindig tegye vissza a gumisapkákat, hogy elkerülje a piszok bejutását a dugaszba.
   A készülék tesztelése


  • - kapcsolja be a vevõkészüléket
  • - állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
  • - helyezze az ellenõrzõ lámpácskát a pólusokra.
  • - nyomja meg a pillanatnyi vagy állandó impulzus gomb valamelyikét
  • - ekkor az ellenõrzõ lámpácska pirosan világít


   Fontos tudni!


   Még mielõtt impulzus készüléket használ kiképzéshez, kérje meg állatorvosát, hogy vizsgálja meg kutyája egészségét. Ne hagyja kutyáját felügyelet nélkül, ha viseli a kiképzõ nyakörvet. A pólusok kiváló minõségû acélból készültek, hogy ne okozzon bõr allergiát a kutyákon. Hogy elkerülje a pólusok irritációját a kutya bõrén, állandóan figyelje a kutya nyakát. Ha lehet ne viselje a kutya 12 óránál tovább a vevõegységet. Ha mindig viseli, akkor különös figyelmet kell fordítani az irritáció elkerülésére. Ha mégis fellép az irritáció, akkor azt a bõr felületet le kell mosni szappanos vízzel és fertõtlenítsük Hidrogén-peroxiddal. Száradást követõen antibakteriális kenõccsel kenegetni kell.

   Karbantartás


   Nagyon fontos a készülékek rendszeres tisztítása. Tisztítsa a vevõegységet enyhén szappanos vízzel! Használat elõtt hagyja teljesen megszáradni a készüléket.