Elektromos nyakörv vélemény, használati útmutató

  Az ULTRA Min-e 2090 ugatásgátló készülék az egyik legkisebb készülék ebben a műfajban a világon. A legkisebb kutyáktól a legnagyobbakig alkalmazható. A nyakörv 12 cm-tõl 62 cm-ig változtatható. A Min-e nyakörvet a felesleges ugatás szabályozására fejlesztették ki. A készülék impulzus leadásával korlátozza az ugatást, ha az problémát okoz. A legmakacsabb és legfélénkebb kutyákra is alkalmazható. A készülék a túlzott ugatást korlátozza, nem szünteti meg azt teljes egészében. A nyolc tanítási szint könnyen kiválasztható a nyakörvbe rejtett mágnes segítségével. (Nem kell aggódnia,hogy elhagyja a fokozatokat állító mágnest.) A nyolc tanítási szint alkalmat ad, hogy kiválasztható legyen a legkisebb hatékony tanítási szint.

  ULTRA Min-e 2090 ugatásgátló készülék

  Kérjük olvassa el alaposan a kezelési útmutatót használat elõtt!  Az ugatás elleni nyakörv jellemzõi


 • - A készülék kicsi, könnyű és vízálló (viselheti a kutya esõben)! kb: Méret: 3 cm x 4,5 cm.
 • - Mágneses ki/be kapcsolhatóság ( nyakörvbe rejtett mágnes segítségével).
 • - 8 változtatható fokozat (digitális memória: emlékszik az utolsó beállításra).
 • - A nyakörv 12 cm-tol 62 cm-ig változtatható.
 • - Megbízható technológia
 • - 3 másodperces biztonsági kihagyás.
 • - Cserélhetõ 6V-os alkaline vagy lithium elem.
 • - Hosszú érzékelõ, impulzus tesztelõ (a csomagban van 1 elem).
 • - Rezgés érzékelõ, ami csak a hangszál rezgésére reagál, így nem hozza működésbe a készüléket külsõ hang, ugatás.

  Az ugatás szabályozó készülék bekapcsolása


  A készülék bekapcsolásához tartsa a nyakörv csatjánál levõ mágnest vagy a kulcstartón lévõ mágnest a készülék elülsõ oldalán az "M" betűhöz.

  Amint odatartja a mágnesek valamelyikét, akkor elõször egy hosszú (2 másodperces) sípszót hall, azután rövidebb sípszók sorozatát.

  Az "M" betű mellett levõ led lámpa azonos számban villog a sípszóval. Ez jelzi, hogy a készülék éppen melyik fokozatra van beállítva.

  A mágnest ne vegye el, amíg a sorozatos sípszók után van egy hosszú sípszó.

  Ekkor a készülék be van kapcsolva.

  Az ugatásgátló készüléket ugyanígy tudja kikapcsolni.

  Tartsa a mágnest az "M" betűhöz és elõször egy hosszú sípszó hangzik el, majd rövidebb sípszók sorozata (ezzel egyidõben a led is villogni kezd).

  Amíg nem hallja a hosszú sípszót, addig ne vegye el a mágnest.
  Ezzel kikapcsolta a készüléket. Kapcsolja ki a készüléket, hogyha nem akarja használni. Igy nem fogyaszt a készülék és nem kell kivenni az elemet!

  A fokozatok állítása


  Amint a készüléket bekapcsolta, tudja változtatni a szinteket valamelyik mágnes segítségével, úgy, hogy a mágnessel az "M" betű elõtt lassan elhad. A készülék sorozatos sípszóval és a led villogással jelzi a jelenlegi szintet. Ha pl. a 3. szinten van a készülék akkor 3 sípszó van és 3-t villog a led. 8 fokozat van, a 8. után a készülék elõrõl kezdi az 1-es szinten. Elõfordul, hogy a legkisebb fokozaton is vonyít a kutya. Azért mert az impulzus meglepetésként éri és nem azért, mert fájdalmat okoz. Ne szaladjon a kutyához simogatni vagy nyugtatni. Ha nyugtatja, simogatja az impulzusok után, akkor a kutya megtanulja, hogyha impulzus éri elég neki vonyítani és az impulzus megszűnik. Az impulzus egy negatív visszajelzés, amit asszociálni fog a felesleges ugatással.

  A megfelelõ érintkezési pólusok és érzékelõk kiválasztása


  Olyan pólust, érzékelõt kell választani, melyek elegendõ hosszúságúak ahhoz, hogy a kutya bõrével érintkezzenek. A megfelelõ érintkezés fontos, hogy a készülék hatékonyan működjön. Hosszú szõrű kutyáknál hosszú pólusokat alkalmazzunk, míg rövid szõrűeknél a rövid pólusokat. Fontos, hogy az érintkezõket és érzékelõt kézzel csavarja be és húzza meg, így a pólusok szabadon tudnak rezegni a maximum stimuláció eléréséhez. Ne használjon kulcsot.


  Az ugatásgátló nyakörv megfelelõ szorosságának beállítása • - Minden ugatásgátló nyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelõ szorossággal viseli a kutya. Az érintkezõnek és pólusoknak érintkeznie kell a kutya bõrével.
 • - Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bõrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenõrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
 • - A laza nyakörv kikezdheti a kutya bõrét, ahogy az dörzsölõdik a bõrével.
 • - Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfelelõen érintkezzenek a bõrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
 • - A készülék a kutya nyakának közepén legyen, hogy az érzékelõ a rezgéseket érzékelje.
 • - A pólusok és a kutya bõre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.

  Figyelem!


  Lehetõleg a kutya ne viselje a készüléket egyfolytában tovább, mint 12 óra. Ha viseli, akkor igazítson a nyakörvön és ellenõrizze napi rendszerességgel a pólusokat valamint a kutya nyakát, hogy nincs-e irritáció a bõrön. Vegye le a nyakörvet, hogy a bõr pihenhessen.

  Elemcsere


  Az elemcseréhez csavarozza ki a két csavart. Vegye ki a használt elemet és tegyen bele újat. Figyeljen a "+", "-" jelzésekre. Az elem egy hagyományos 6 V-os litium vagy alkaline elem.
  elektromos nyakörv


  Néhány fontos tanács


  Kapcsolja ki a készüléket, ha nem használja. Ehhez nem kell az elemet kivennie. Hogy elkerülje a készülék véletlen aktiválódását, kapcsolja össze a nyakörv csatját, ha nem használja.

  A készülék tesztelése


 • - Állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
 • - Helyezze a terminálokat a pólusokra.
 • - Az ellenõrzõ lámpácskát dörzsölje végig az érintkezõn, ne szorítsa rá túlságosan.
 • - Ekkor az ellenõrzõ lámpácska pirosan világít.
  elektromos nyakörv
  Az ugatásgátlókészülék használatáról a csomagban talál bõvebb információt.


  1145 DT ugatásgátló nyakörv

  A legkisebb kutyáktól a legnagyobbakig alkalmazható. A nyakörv 18 cm-tõl 54 cm-ig változtatható. A 1145 DT nyakörvet a felesleges ugatás szabályozására fejlesztették ki. A készülék impulzus leadásával korlátozza az ugatást, ha az problémát okoz. A legmakacsabb és legfélénkebb kutyákra is alkalmazható. A készülék a túlzott ugatást korlátozza, nem szünteti meg azt teljes egészében. A nyolc tanítási szint könnyen kiválasztható a nyakörvbe rejtett mágnes segítségével. (Nem kell aggódnia,hogy elhagyja a fokozatokat állító mágnest.) A nyolc tanítási szint alkalmat ad, hogy kiválasztható legyen a legkisebb hatékony tanítási szint. Kérjük olvassa el alaposan a kezelési útmutatót használat elõtt!  Az ugatásgátló nyakörv jellemzõi


 • - Mágneses ki/be kapcsolhatóság ( nyakörvbe rejtett mágnes segítségével).
 • - 8 változtatható fokozat (digitális memória: emlékszik az utolsó beállításra).
 • - A nyakörv 18 cm-től 54 cm-ig változtatható.
 • - Megbízható digitális technológia
 • - Digitális kijelző mutatja a beállított szintet.
 • - 3 másodperces biztonsági kihagyás.
 • - Cserélheto 6V-os alkaline vagy lithium elem.
 • - A készülék teljesen vízálló.
 • - Hosszú érzékelõ, impulzus tesztelõ (a csomagban van 1 elem).
 • - Rezgés érzékelõ, ami csak a hangszál rezgésére reagál, így nem hozza működésbe a készüléket külsõ hang, ugatás.

  Az ugatásszabályozó készülék bekapcsolása


  A készülék bekapcsolásához tartsa a nyakörvön (szíjon) levő vagy a kulcstartón lévő mágnest 1.5 mp-ig a készülék oldalán a fehér folthoz, amíg a “0” felvillan a LED kijelzőn.

  A “0”-t követően mejelenik 1.5 mp-ig az a tanítási szint (0-8), amelyikre a készülék be van jelenleg állítva.

  A készülék kikapcsolása.

  Tartsa a nyakörvön (szíjon) levő vagy a kulcstartón lévő mágnest 2 mp-ig a készülék oldalán a fehér folthoz, ekkor a “0” kétszer felvillan a LED kijelzőn, ami azt jelzi, hogy a készülék ki van kapcsolva.
  Kapcsolja ki a készüléket, hogyha nem akarja használni. Igy nem fogyaszt a készülék és nem kell kivenni az elemet!

  A tanítási fokozat állítása


  Amint a készüléket bekapcsolta, tudja változtatni a szinteket valamelyik mágnes segítségével, úgy, hogy a mágnest a fehér folhoz érinti (kevesebb, mint 1 mp-ig). Valahányszor odaérinti a mágnest a fokozat egyel nagyobb szintre ugrik. A LED kijelzi a jelenlegi szintet. Ha pl. a 3. szinten van a készülék akkor a LED-en a 3-as villog. 8 fokozat van, a 8. szint után a készülék előről kezdi és a 0. szintre vált.

  Előfordul, hogy a legkisebb fokozaton is vonyít a kutya. Azért mert az impulzus meglepetésként éri és nem azért, mert fájdalmat okoz. Ne szaladjon a kutyához simogatni vagy nyugtatni. Ha nyugtatja, simogatja az impulzusok után, akkor a kutya megtanulja, hogyha impulzus éri elég neki vonyítani és az impulzus megszűnik. Az impulzus egy negatív visszajelzés, amit asszociálni fog a felesleges ugatással.

  A megfelelõ érintkezési pólusok és érzékelõk kiválasztása


  Olyan pólust, érzékelőt kell választani, melyek elegendő hosszúságúak ahhoz, hogy a kutya bőrével érintkezzenek. A megfelelő érintkezés fontos, hogy a készülék hatékonyan működjön. Hosszú szőrű kutyáknál hosszú pólusokat alkalmazzunk, míg rövid szőrűeknél a rövid pólusokat. Fontos, hogy az érintkezőket és érzékelőt kézzel csavarja be és húzza meg, így a pólusok szabadon tudnak rezegni a maximum stimuláció eléréséhez. Ne használjon kulcsot.


  A nyakörv megfelelő szorosságának beállítása • - Minden ugatásgátló nyakörv ugatásgátlónyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelő szorossággal viseli a kutya. Az érintkezőnek és pólusoknak érintkeznie kell a kutya bőrével.
 • - Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bőrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenőrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
 • - A laza nyakörv kikezdheti a kutya bőrét, ahogy az dörzsölődik a bőrével.
 • - Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfelelően érintkezzenek a bőrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
 • - A készülék a kutya nyakának közepén legyen, hogy az érzékelő a rezgéseket érzékelje.
 • - A pólusok és a kutya bőre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.

  Figyelem!


  Lehetőleg a kutya ne viselje a készüléket egyfolytában tovább, mint 12 óra. Ha viseli, akkor igazítson a nyakörvön és ellenőrizze napi rendszerességgel a pólusokat valamint a kutya nyakát, hogy nincs-e irritáció a bőrön. Vegye le a nyakörvet, hogy a bőr pihenhessen.

  Elemcsere


  Az elemcseréhez csavarja le az elemsapkát. Vegye ki a használt elemet és tegyen bele újat. Figyeljen a "+", "-" jelzésekre. Az elem egy hagyományos 6 V-os litium vagy alkaline elem. Az elemsapkát csavarozza vissza az új elem cseréje után.


  Néhány fontos tanács


  Kapcsolja ki a készüléket, ha nem használja. Ehhez nem kell az elemet kivennie. Hogy elkerülje a készülék véletlen aktiválódását, kapcsolja össze a nyakörv csatját, ha nem használja.

  A készülék tesztelése


 • - Állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
 • - Helyezze a terminálokat a pólusokra.
 • - Az ellenőrző lámpácskát dörzsölje végig az érintkezőn, ne szorítsa rá túlságosan.
 • - Ekkor az ellenőrző lámpácska pirosan világít.
  Az ugatásgátló készülék ugatásgátló készülék használatáról a csomagban talál bővebb információt.
  Kompakt, ultra könnyű Micro-iDT elektromos nyakörv, ami tökéletes házi kedvenceknek és munka- és vadászkutyáknak egyaránt.
  Egyszerű kezelésű, olyan tulajdonságokkal, melyek eleget tesznek a kutyatanítás fokozatos bõvülésével.
  A kiképzõnyakörvek között is kis méretű, elfér egy tenyérnyi helyen.
  Alkalmazható kis és nagy termetű kutyáknál egyaránt.

  Használati útmutató a D.T. Systems iDTZ 3000-es sorozat vibrás kiképzõ nyakörvhöz

  A Micro iDT sorozat impulzus nyakörv a kiképzõ nyakörv világ legújabb technológiájával készült. Maximális hatótávolságot ajánlanak a nyakörvek a Maxx-Range™ technológiával. Az iparág egyetlen gyártója aki FM rádióhullámokat használ. A belsõ antennáját a maximum hatótávolsághoz a nyakörv szíjába szõtték. A sorozat maximum hatótávolsága eléri a 800 m-t (1000 yard). Kitûnõ vadászatokhoz, kezdõ és profi kiképzéshez. A Micro iDT sorozat elektromos nyakörv 16 impulzus szintet ajánl, könnyen kezelhetõ gombokkal a leadókészüléken. Minden modellen van állandó(CONT) és pillanatnyi (NICK) impulzus. Ezen felül pozítiv vibráció funkció. Az elektromos nyakörv teljesen vízálló. A nyakörvvel a kutya merülhet is akár. A Micro iDT sorozat nyakörvek megfelelõen használva nagyon biztonságosak és hatékonyak.

  A Micro iDT vibrás elektromos nyakörv jellemzõi

 • - 800 m hatótávolság
 • - 16 impulzus szint, változtatható a leadókészülékrõl
 • - digitális technológia
 • - Maxx-Range™ belsõ antenna rendszer
 • - könnyű egykezes irányítás
 • - kis-, és nagytermetű kutyáknak
 • - beépített mágneses Ki/Be kapcsolhatóság
 • - teljesen vízálló nyakörv
 • - idõjárás ellenálló leadókészülék
 • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a nyakörvben
 • - cserélhetõ elem (9V) a leadó készülékben
 • - állandó(CONT) és pillanatnyi (NICK) impulzus
 • - pozítiv vibráció
 • - 8 másodperces biztonsági lekapcsolás

  A csomag tartalma

 • - leadókélék
 • - vevõkészülék (nyakörv)
 • - 5,5 cm-es antenna a leadókészülékhez
 • - újratölthetõ akkumulátor a nyakörvbe szerelve
 • - akkumulátor újratöltõ
 • - dugasz (vezetékes)
 • - ellenõrzõ lámpácska
 • - tanítási útmutató
 • - használati útmutató

  A nyakörv megfelelõ szorosságának beállítása

 • Minden e-nyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelõ szorossággal viseli a kutya. A pólusoknak érintkeznie kell a kutya bõrével.
 • Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bõrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenõrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
 • A laza nyakörv kikezdheti a kutya bõrét, ahogy az dörzsölõdik a bõrével.
 • Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfelelõen érintkezzenek a bõrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
 • A pólusok és a kutya bõre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.


  A mágnes helyzete a leadókészüléken
  A bal oldalon lévõ piros folt jelzi a mágnes helyét a leadón. Ezt a mágnest kell használni a vevõegység ki/be kapcsolásához és a kódoláshoz ( ID).

  A mágnes helyzete a vevõkészülékben
  A piros folt jelzi az elektromos nyakörv elõlapján a beépített mágneses kapcsolót. Ezzel a kapcsolóval lehet ki/be kapcsolni az egységet.

  A vevõkészülék bekapcsolása

  Tartsa közvetlenül a leadókészülék piros folttal jelzett mágnesét a nyakörvön lévõ piros folttal jelölt mágneses kapcsolóhoz. Ekkor a piros LED lámpa a vevõnyakörvön 1 másodpercig folyamatosan világítani fog, majd elkezd villogni.
  elektromos nyakörv
  Amikor el kezd villogni, akkor elvehetõ a leadókészülék. Elvéve a készüléket a vevõ bekapcsolt állapotban van. Bekapcsolva a készüléken a LED 2 másodpercenként villan egyet. A leadókészüléket nem lehet és nem is kell be- és kikapcsolni.A leadókészülék állandó nyugvó álapotban van. Csak akkor van bekapcsolva, amikor valamelyik gombját használja.

  Az impulzusnyakörv kikapcsolása

  Tartsa közvetlenül a leadókészülék piros folttal jelzett mágnesét a nyakörvön lévõ piros folttal jelölt mágneses kapcsolóhoz. Ekkor a piros LED lámpa a vevõnyakörvön 1 másodpercig folyamatosan világítani fog, majd elkezd villogni. Amikor el kezd villogni, akkor elvehetõ a leadókészülék. Elvéve a készüléket a vevõ kikapcsolt állapotban van. Kikapcsolva, a készüléken a LED egyáltalán nem villan.

  A tanítási szintek változtatása

  A gomb forgatásával lehetõség van 16 különbözõ impuzus szintet kiválasztani. A szintek között ugrás érzékelhetõ illetve kisebb kattanás hallható. Ez lehetõvé teszi a pontos szint kiválasztását. A gomb be van skálázva ugyancsak a pontos szint megválasztásához.
  elektromos nyakörv

  A LED szerepe a leadókészüléken

  Amikor a leadókészüléken bármely gombot használjuk, a piros LED felvillan, mutatván, hogy a leadó használatban van. A LED gyors villogással jelzi, ha a leadókészüléket tölteni kell.

  A gombok funkciója

  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).
  Oldalsó piros gomb benyomásával a nyakörv vibrál, ekkor nincs impulzus.
  elektromos nyakörv

  A LED szerepe a kiképzõnyakörvön

  Ha a készülék be van kapcsolva, akkor a LED kettõ másodpercenként villan egyet.
  A LED gyors villogással jelzi (kettõ villanás másodpercenként), ha a vevõkészüléket tölteni kell.


  A leadókészülék antennája

  Gyõzõdjön meg minden használat elõtt arról, hogy az antenna megfelelõen be van-e csavarva.
  Csak kézzel csavarja be az antennát és kézzel szorítsa meg. Vigyázzon ne húzza túl, mert az kárt tehet az antennában és a csavarmenetben, így a leadókészülékben.
  Nagyon fontos, hogy ne vágja el a nyakörv szíját, mert az antennába kárt tesz, ami csökkentheti a hatótávolságot!


  2 és 3 nyakörves rendszerek

  Az iDTZ 3002 és iDTZ 3003 rendszereken a nyakörv kiválasztó gomb segítségével választhatjuk ki, hogy melyik nyakörvet akarjuk működésbe hozni.

  2 vagy 3 kutyás rendszerek beállítása

 • - Először válassza ki a nyakörv kiválasztó gomb beállításával, hogy melyik nyakörvet akarja beprogramozni
 • - tartsa a nyakörv és a leadó készülékeket egymáshoz a két piros jelölésnél, mint a be-ki kapcsolásnál
 • - továbbra is tartsa a készülékeket egymáshoz, ekkor a nyakörv LED lámpácskája 1 mp-ig felvillan, amit 6 rövidebb villogás követ.
 • - a 6 villanás után 8 mp-ig folyamatosan világít a LED
 • - amikor a folyamatos világítás elkezdődik, vegye el a készülékeket egymástól
 • - (amíg világít) a 8 másodperc alatt nyomja meg és tartsa a NICK és CONT gombokat egyszerre, amíg a LED folyamatosan világít!
 • -A LED gyorsan, háromszor villani fog
 • -Ezzel a vevőkészülék a leadókészülékhez van programozva.

  Akkumulátor

  A Micro iDT sorozat akkumulátora (NiMH) nem memória érzékeny és nem kell újra töltés elõtt teljesen lemeríteni.
  Az akkumulátor félig töltve hagyja el a gyártót, ezért az elsõ használat elõtt fel kell tölteni. Ez kb 12 óra.
  Amikor hosszabb idõre nem használjuk a készülékeket, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az akkumulátor töltésérõl még ekkor sem (4-6 hetente szükséges a teljes töltés (12 óra).
  Fontos: Ne tartsa nyílt láng közelében az akkumulátorokat ( készülékeket), különösen töltés közben!


  Az akkumulátor töltésének menete

 • 1. kapcsolja ki a vevõkészüléket
 • 2. dugja be a dugaszt a vevõkészülékbe
 • 3. dugja be a konektorba a töltõt
 • 4. töltse a készüléket egyszerre (12 óráig)
 • 5. töltés után húzza ki a dugaszt a készülékbõl és a töltõt a konektorból és helyezze vissza a gumisapkákat a dugaszokba
 • 6. ellenõrizze a készülékek helyes mûködését

  A dugaszba mindig tegye vissza a gumisapkát, hogy elkerülje a piszok bejutását a dugaszba! elektromos nyakörv

  A leadóegység eleme

  A leadókészülék hagyományos 9V-os elemmel működik. Az elem cserélésekor figyeljen a "+" és "-" jelekre.


  A készülék tesztelése


  Az impulzus tesztelése

 • - kapcsolja be a vevõkészüléket
 • - állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
 • - helyezze az ellenõrzõ lámpácskát a pólusokra.
 • - nyomja meg a pillanatnyi vagy állandó impulzus gomb valamelyikét
 • - ekkor az ellenõrzõ lámpácska pirosan világít.
  elektromos nyakörv

  A vibráció tesztelése

 • - kapcsolja be a vevõkészüléket
 • - tartsa a kezében a vevõkészüléket
 • - nyomja meg a leadó oldalán a piros gombot
 • - a vevõkészüléknek vibrálnia kell, amint a gombot nyomja.

  Fontos tudni!

  Még mielõtt impulzus készüléket használ kiképzéshez, kérje meg állatorvosát, hogy vizsgálja meg kutyája egészségét.
  Ne hagyja kutyáját felügyelet nélkül, ha viseli a kiképzõ nyakörvet.
  A pólusok kiváló minõségű acélból készültek, hogy ne okozzon bõrallergiát a kutyákon.
  Hogy elkerülje a pólusok irritációját a kutya bõrén, állandóan figyelje a kutya nyakát.
  Ha lehet ne viselje a kutya 12 óránál tovább a vevõegységet.
  Ha mindig viseli, akkor különös figyelmet kell fordítani az irritáció elkerülésére.
  Ha mégis fellép az irritáció, akkor azt a bõr felületet le kell mosni szappanos vízzel és fertõtlenítsük Hidrogén-peroxiddal. Száradást követõen antibakteriális kenõccsel kenegetni kell.

  Az elektromos nyakörv karbantartása

  Nagyon fontos a készülékek rendszeres tisztítása.
  Tisztítsa a vevõegységet enyhén szappanos vízzel.
  Használat elõtt hagyja teljesen megszáradni a készüléket.


Használati útmutató a D.T. Systems H2O sorozat kiképzõ nyakörvhöz
Az impulzus kutyanyakörv jellemzõi


 • - 1600 m hatótávolság
 • - 16 impulzus szint, változtatható a leadókészülékrõl
 • - digitális technológia
 • - Maxx-Range™ belsõ antenna rendszer
 • - könnyű egykezes irányítás
 • - kis-, és nagytermetű kutyáknak
 • - vízálló nyakörv és leadó készülék
 • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a nyakörvben
 • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a leadó készülékben
 • - állandó(CONT) és pillanatnyi (NICK) impulzus
 • - Ugrás (Jump) és emelkedõ (Rise) impulzus
 • - 8 másodperces biztonsági lekapcsolás

  A csomag tartalma


 • - leadókészülék
 • - vevõkészülék (nyakörv)
 • - 10 cm-es antenna a leadókészülékhez
 • - újratölthetõ akkumulátor a nyakörvben és leadókészülékben
 • - akkumulátor újratöltõ
 • - dupla dugasz az egyszerre töltéshez
 • - ellenõrzõ lámpácska
 • - hordozó muanyag táska
 • - használati útmutató
 • - használati útmutató alapkiképzéshez.

  A nyakörv megfelelõ szorosságának beállítása


 • - Minden e-nyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelõ szorossággal viseli a kutya. A pólusoknak érintkeznie kell a kutya bõrével.
 • - Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bõrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenõrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
 • - A laza nyakörv kikezdheti a kutya bõrét, ahogy az dörzsölõdik a bõrével.
 • - Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfelelõen érintkezzenek a bõrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
 • - A pólusok és a kutya bõre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.
  elektromos nyakörv

  A kiképzõnyakörv bekapcsolása


  Nyomja be és tartsa a nyakörvön lévõ gombot. Ekkor a piros LED lámpa 2 másodpercig világítani fog.
  Tartsa a gombot nyomva, amíg a folyamatos lámpa el nem alszik.
  A gombot elengedve a készülék bekapcsolt állapotban van. Bekapcsolva a készüléken a LED 2 másodpercenként villan egyet.
  elektromos nyakörv
  A leadókészüléket nem lehet és nem is kell be- és kikapcsolni.A leadókészülék állandó nyugvó álapotban van. Csak akkor van bekapcsolva, amikor valamelyik gombját használja.

  A kutyanyakörv kikapcsolása


  A nyakörv kikapcsolásához tartsa nyomva a nyakörvön lévõ gombot 3 másodpercig. A piros LED ugyanúgy villan kétszer. Tartsa a gombot nyomva, amíg a LED nem világít folyamatosan. A gombot elengedve a készülék ki van kapcsolva.

  A tanítási szintek változtatása


  A gomb forgatásával lehetõség van 16 különbözõ impuzus szintet kiválasztani. A szintek között ugrás érzékelhetõ illetve kisebb kattanás hallható. Ez lehetõvé teszi a pontos szint kiválasztását. A gomb be van skálázva ugyancsak a pontos szint megválasztásához.

  A helyes impulzus szint kiválasztása


  A legfontosabb dolog a nyakörv tréningre való használata elõtt az, hogy megkeressük azt az impulzus szintet, amit alkalmazni fogunk a kutya tanítása során. Ehhez részletes leirást talál a csomagban.
  elektromos nyakörv

  A LED szerepe a leadókészüléken


  Amikor a leadókészüléken bármely gombot használjuk, a piros LED felvillan, mutatván, hogy a leadó használatban van. A LED gyors villogással jelzi, ha a leadókészüléket tölteni kell.

  A gombok funkciója H2O sorozat


  A 2 kutyás rendszerek esetében a nyakörvkiválasztó gomb segitségével választhatjuk ki azt a nyakörvet, amelyiket működtetni akarunk.

  A gombok funkciója H2O 1810


  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).

  A gombok funkciója H2O 1820


  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).
  A bal oldalon lévő gombot használva a nyakörv vibrál.
  A jobb oldali gombot benyomva a nyakörv először 1/2 másodpercig vibrál, majd 1/2 mp után vibráció és folyamatos impulzus együtt van.


  A gombok funkciója H2O 1830


  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).
  A leadókészülék bal oldalán lévõ gomb (JUMP) benyomásával a nyakörv egy tetszõlegesen elõzõleg beállított impulzus szintre ugrik és ezen a szinten ad a nyakörv impulzust.

  Az ugrás szint beállítása:


 • 1. válassza ki azt az impulzus szintet, melyre szeretne a gomb segítségével "ugrani".
 • 2. a leadókészüléken tartsa nyomva a bal (Jump) és jobb (Rise) gombokat egyszerre
 • 3. amikor a LED villani kezd, engedje el a gombokat
 • 4. a LED, a gombok elengedése után annyit villan, amelyik szintre az ugrás gomb be van állítva
 • 5. az ugrás gomb elengedése után az impulzus szint az eredetire tér vissza, amikor használja a NICK vagy CONT gombokat.

  Az ugrás szint beállításakor ne viselje a kutya a nyakörvet, mert ha a gombokat nem pontosan egyszerre nyomja meg, akkor impulzust ad le a nyakörv.


  A leadókészülék jobb oldalán lévõ gomb (RISE) benyomásával a nyakörv impulzus szintje folyamatosan növekszik, amíg a gombot nyomva tartjuk. A gomb nyomva tartásával az éppen használt impulzus szintrõl folyamatosan növekszik az impulzus erõssége a maximum 16-os szintig. A gomb elengedésével a szint vissza áll az eredetileg beállított szintre.

  A gombok funkciója H2O 1850


  A felsõ gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le (NICK).
  Az alsó gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le (CONT).
  A bal oldali gomb a Helyzetmeghatározás gomb. Megnyomva ezt a gombot a vevőegységen a bíper szagatottan sípol, amíg nyomva tartjuk.
  A jobb oldali gomb a Keres/Mutat gomb. Egyszer megnyomva a Keres/Mutat funkció aktiválódik. Ez azt jelenti, hogy a nyakörv 5 mp-ként sípol, ha a kutya Keres és 2 mp-ként ha Mutat.
  Mégegyszer megnyomva a Keres/Mutat gombot a nyakörv átvált Csak Mutat funkcióra, ami azt jelenti, hogy amíg a kutya keres addig halk a készülék és 2 mp-ként sípol, ha Mutat (lesben áll).
  A Keres/Mutat és Csak Mutat funkciókat a bal oldal középső gombjával lehet változtatni.
  A Keres/Mutat funkciót a Helyzetmeghatározó (Locate) gomb (bal oldalon a felső gomb) megnyomásával lehet kikapcsolni.
  A képen egy 2 kutyás H2O 1832 rendszer látható. Annyi különbséggel a 1830-tól, hogy nyakörv kiválasztó gomb van rajta.
  elektromos nyakörv

  A LED szerepe a vevõkészüléken


  Ha a készülék be van kapcsolva, akkor a LED kettõ másodpercenként villan egyet. A LED gyors villogással jelzi (kettõ villanás másodpercenként), ha a vevõkészüléket tölteni kell.

  A leadókészülék antennája


  Gyõzõdjön meg minden használat elõtt arról, hogy az antenna megfelelõen be van-e csavarva. Csak kézzel csavarja be az antennát és kézzel szorítsa meg. Vigyázzon ne húzza túl, mert az kárt tehet az antennában és a csavarmenetben, így a leadókészülékben.

  Nagyon fontos, hogy ne vágja el a nyakörv szíját, mert az antennába kárt tesz, ami csökkentheti a hatótávolságot.  Akkumulátorok


  Az H2O sorozat akkumulátorai (NiMH) nem memória érzékenyek és nem kell újra töltés elõtt teljesen lemeríteni. Az akkumulátorok félig töltve hagyják el a gyártót, ezért az elsõ használat elott fel kell tölteni õket. Ez kb 12 óra. Fontos: Ne tartsa nyílt láng közelében az akkumulátorokat ( készülékeket), különösen töltés közben! Amikor hosszabb idõre nem használjuk a készülékeket, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az akkumulátorok töltésérõl még ekkor sem ( 4-6 hetente szükséges a teljes töltés (12 óra).

  Az akkumulátorok töltésének menete


 • 1. kapcsolja ki a vevõkészüléket
 • 2. dugja be a dugaszt a vevõkészülékbe
 • 3. dugja be a konektorba a töltõt
 • 4. töltse a készüléket vagy készülékeket egyszerre (12 óráig)
 • 5. töltés után húzza ki a dugaszt a készülékekbõl és a töltõt a konektorból és helyezze vissza a gumisapkákat a dugaszokba
 • 6. ellenõrizze a készülékek helyes mûködését

  A dugaszokba mindig tegye vissza a gumisapkákat, hogy elkerülje a piszok bejutását a dugaszba.  A készülék tesztelése


 • - kapcsolja be a vevõkészüléket
 • - állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
 • - helyezze az ellenõrzõ lámpácskát a pólusokra.
 • - nyomja meg a pillanatnyi vagy állandó impulzus gomb valamelyikét
 • - ekkor az ellenõrzõ lámpácska pirosan világít
  elektromos nyakörv

  Fontos!


  Még mielõtt impulzus készüléket használ kiképzéshez, kérje meg állatorvosát, hogy vizsgálja meg kutyája egészségét. Ne hagyja kutyáját felügyelet nélkül, ha viseli a kiképzõ nyakörvet. A pólusok kiváló minõségû acélból készültek, hogy ne okozzon bõr allergiát a kutyákon. Hogy elkerülje a pólusok irritációját a kutya bõrén, állandóan figyelje a kutya nyakát. Ha lehet ne viselje a kutya 12 óránál tovább a vevõegységet. Ha mindig viseli, akkor különös figyelmet kell fordítani az irritáció elkerülésére. Ha mégis fellép az irritáció, akkor azt a bõr felületet le kell mosni szappanos vizzel és fertõtlenítsük Hidrogén-peroxiddal. Száradást követõen antibakteriális kenõccsel kenegetni kell.

  Karbantartás


  Nagyon fontos a készülékek rendszeres tisztítása.
  Tisztítsa a vevõegységet enyhén szappanos vízzel!
  Használat elõtt hagyja teljesen megszáradni a készüléket.
  • Az SPT nyakörv a legújabb technológiával ellátott impulzus nyakörv. Ellentétben a többi gyártóval egyedül D.T. Systems alkalmaz FM rádióhullámokat tréning nyakörveken. Nyakörvbe szõtt belsõ antennája biztosítja a maximális hatótávolságot (Maxx-Range™). Teljesen vízálló leadó és vevõkészülék. Vadászok, profi kutyakiképzõk kedvelt rendszere. Mivel minden funkció más-más gombbal irányítható, így könnyû a kezelése és ezért nem szükséges a leadót néznie, hanem tudja a kutyája minden lépését figyelni. Teljesen új Szintugrás (JUMP) és Szintnövekedés (RISE) funkciókkal ellátott modellek.   Használati útmutató a D.T. Systems SPT sorozat kiképzõ nyakörvhöz
   Az impulzus nyakörv jellemzõi


  • - 2100 m hatótávolság
  • - 50 impulzus szint, változtatható a leadókészülékrõl
  • - LCD kijelzõ
  • - digitális technológia
  • - Maxx-Range™ belsõ antenna rendszer
  • - könnyű egykezes irányítás
  • - kis-, és nagytermetû kutyáknak
  • - vízálló nyakörv és leadó készülék
  • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a nyakörvben
  • - újratölthetõ Ni-MH akkumulátor a leadó készülékben
  • - állandó(CONT) és pillanatnyi (NICK) impulzus
  • - Ugrás (Jump) és emelkedõ (Rise) impulzus
  • - pozitív vibráció
  • - 8 másodperces biztonsági lekapcsolás

   A csomag tartalma


  • - leadókészülék
  • - vevõkészülék (nyakörv)
  • - 10 cm-es antenna a leadókészülékhez
  • - újratölthetõ akkumulátor a nyakörvben és leadókészülékben
  • - akkumulátor újratöltõ
  • - dupla dugasz az egyszerre töltéshez
  • - ellenõrzõ lámpácska
  • - hordozó mûanyag táska
  • - használati útmutató
  • - használati útmutató alapkiképzéshez

   A nyakörv megfelelõ szorosságának beállítása


  • - Minden e-nyakörv akkor működik hatákonyan, ha azt megfelelõ szorossággal viseli a kutya. A pólusoknak érintkeznie kell a kutya bõrével.
  • - Ha a nyakörv laza, nem érintkezik a kutya bõrével a pólus, így nem hatékony a készülék. Mindig ellenõrizze a jó kontaktust, ha a kutya nem reagál az impulzusra.
  • - A laza nyakörv kikezdheti a kutya bõrét, ahogy az dörzsölõdik a bõrével.
  • - Olyan szorosan kell a nyakörvet beállítani, hogy a pólusok megfeleloen érintkezzenek a bõrrel, de ne akadályozzák a kutyát a természetes légzésben.
  • - A pólusok és a kutya bõre közé férjen be a hüvelykujjunk, amikor a kutya szimatoló állásban tartja a fejét. Ekkor a legkisebb a nyak kerülete.
   elektromos nyakörv

   A készülék bekapcsolása


   Nyomja be és tartsa a nyakörvön lévõ gombot. Ekkor a piros LED lámpa 2 másodpercig világítani fog.Tartsa a gombot nyomva, amig a folyamatos lámpa el nem alszik és villogni kezd. A gombot elengedve a készülék bekapcsolt állapotban van. Bekapcsolva a készüléken a LED 2 másodpercenként villan egyet.
   elektromos nyakörv
   A leadókészüléket bármely gomb benyomásával be lehet kapcsolni. Ha be van kapcsolva, akkor az LCD kijelzo háttérvilágítása világít. 5 másodperc elteltével a háttérvilágítás megszûnik (nyugvó állapot), de a funkciók és ikonok továbbra is láthatóak a képernyõn.
   elektromos nyakörv

   A készülék kikapcsolása


   A nyakörv kikapcsolásához tartsa nyomva a nyakörvön lévo gombot 3 másodpercig . A piros LED ugyanúgy villan kétszer. Tartsa a gombot nyomva, amíg a LED nem világít folyamatosan. A gombot elengedve a készülék ki van kapcsolva. A leadókészülék a nyugvó állapotban 1 óra elteltével kikapcsol. A leadókészülék kikapcsolható a készülék jobb oldalán levõ impulzus "fel" és "le" gombok egyidejû nyomva tartásával (2 másodpercig).

   A tanítási szintek változtatása


   Az SPT 2420 sorozat nyakörveken lehetõség van 50 különbözo impuzus szintet kiválasztani a leadókészülékrõl. A szintek változását a képernyõn lehet nyomon követni a skálán. Ez lehetõvé teszi a pontos szint kiválasztását. A leadókészülék jobb oldalán lévo felso gombbal lehet az impulzust növelni és az alsó gommbal csökkenteni. A gombokat folyamatosan nyomva tartva a szinteket gyorsan lehet változtatni. A gombokat egyesével is lehet változtatni a gombok nyomkodásával. Az egyes szint a legkisebb az 50-es a maximum.

   A helyes impulzus szint kiválasztása


   A legfontosabb dolog a nyakörv tréningre való használata elõtt az, hogy megkeressük azt az impulzus szintet, amit alkalmazni fogunk a kutya tanítása során. Ehhez pontos leírást talál a csomagban.

   A gombok funkciója SPT sorozat


   A két nyakörves rendszereknél a nyakörv kiválasztó gomb segítségével tudjuk kiválasztani azt a nyakörvet, amelyiket működésbe akarunk hozni.
   Az LCD kijelző jelzi, hogy melyik nyakörvet tudjuk működtetni (ORG a narancs színű, BLK a fekete színű nyakörv).

   A gombok funkciója SPT 2420


   A NICK gomb benyomásával a nyakörv pillanatnyi impulzust ad le.
   A STIMU gombot használva a nyakörv folyamatos impulzust ad le.
   A leadókészülék JUMP gomb benyomásával a nyakörv egy tetszõlegesen elõzõleg beállított impulzus szintre ugrik és ezen a szinten ad a nyakörv impulzust.
   Az ugrás szint beállítása:

  • 1. tartsa nyomva a JUMP gombot és ezzel egyidõben állítsa be a kívánt impulzus szintet az impulzus "fel" vagy "le" gombokkal
  • 2. az JUMP gomb elengedése után az impulzus szint az eredetire tér vissza, amikor használja a NICK vagy STIMU gombokat

   Az ugrás szint beállításakor ne viselje a kutya a nyakörvet, nehogy véletlen impulzust adjon a kutyának.


   A leadókészülék RISE gomb benyomásával a nyakörv impulzus szintje folyamatosan növekszik, amíg a gombot nyomva tartjuk. A gomb nyomva tartásával az éppen használt impulzus szintrõl folyamatosan növekszik az impulzus erõssége a maximum 50-es szintig. A gomb elengedésével a szint vissza áll az eredetileg kiválasztott szintre.

   A bal alsó gomb (VIB) benyomásával a vevõkészülék vibrál, ekkor nincs impulzus.


   A gombok funkciója SPT 2430


   A gombok funkciója ugyanaz és ugyanott helyezkednek el, mint az SPT 2420 modellnél.
   Kiegészítő funkció a Bíper.

   A Helyzetmeghatározás (Locate) gomb a baloldalon lévő felső gomb.
   Amíg nyomva tartjuk szagatott sípszót ad le a nyakörvön a bíper.
   A Keres/Mutat (Run/Point) gomb a bal oldalon a középső gomb.
   Egyszer benyomva ezt a gombot a nyakörvön a bíper sípszót ad le 5 mp-ként, ha a kutya Keres (mozgásban van) és 2 mp-ként, ha Lesben áll.
   Mégegyszer megnyomva a Keres/Mutat gombot, a készülék átáll a Csak Mutat funkcióra. A bíper halk marad amikor a kutya keres és 2 mp-ként sípol, ha Mutat.

   A Keres/Mutat és Csak Mutat funkciókat a bal oldal középső gombjával lehet változtatni.
   A Keres/Mutat funkciót a Helyzetmeghatározó (Locate) gomb (bal oldalon a felső gomb) megnyomásával lehet kikapcsolni.

   elektromos nyakörv

   A LED szerepe a vevõkészüléken


   Ha a készülék be van kapcsolva, akkor a LED kettõ másodpercenként villan egyet. A LED gyors villogással jelzi (három villanás 2 másodpercenként), ha a vevõkészüléket tölteni kell.

   A leadókészülék antennája


   Gyõzõdjön meg minden használat elõtt arról, hogy az antenna megfelelõen be van-e csavarva. Csak kézzel csavarja be az antennát és kézzel szorítsa meg. Vigyázzon ne húzza túl, mert az kárt tehet az antennában és a csavarmenetben, így a leadókészülékben.

   Nagyon fontos, hogy ne vágja el a nyakörv szíját, mert az antennába kárt tesz, ami csökkentheti a hatótávolságot.
   Akkumulátorok


   Az SPT 2420 sorozat akkumulátorai (NiMH) nem memória érzékenyek és nem kell újra töltés elõtt teljesen lemeríteni. A leadókészülék háttérvilágítása 15-ször villog 5 másodpercig, amikor töltésre van szükség. Az akkumulátorok félig töltve hagyják el a gyártót, ezért az elso használat elõtt fel kell tölteni oket. Ez kb 12 óra. Fontos: Ne tartsa nyílt láng közelében az akkumulátorokat ( készülékeket), különösen töltés közben! Amikor hosszabb idõre nem használjuk a készülékeket, fontos, hogy ne feledkezzünk meg az akkumulátorok töltésérõl még ekkor sem ( 4-6 hetente szükséges a teljes töltés (12 óra).

   Az akkumulátorok töltésének menete


  • 1. kapcsolja ki a készülékeket
  • 2. dugja be a dugaszt a készülékekbe
  • 3. dugja be a konektorba a töltõt
  • 4. töltse a készüléket vagy készülékeket egyszerre (12 óráig)
  • 5. töltés után húzza ki a dugaszt a készülékekbõl és a töltõt a konektorból és helyezze vissza a gumisapkákat a dugaszokba
  • 6. ellenõrizze a készülékek helyes mûködését
   elektromos nyakörv
   A képen SPT 2430-as modell látható Beeperrel.

   A dugaszokba mindig tegye vissza a gumisapkákat, hogy elkerülje a piszok bejutását a dugaszba.
   A készülék tesztelése


  • - kapcsolja be a vevõkészüléket
  • - állítsa a készüléket az 5. vagy 6. fokozatra
  • - helyezze az ellenõrzõ lámpácskát a pólusokra.
  • - nyomja meg a pillanatnyi vagy állandó impulzus gomb valamelyikét
  • - ekkor az ellenõrzõ lámpácska pirosan világít
   elektromos nyakörv

   Fontos tudni!


   Még mielõtt impulzus készüléket használ kiképzéshez, kérje meg állatorvosát, hogy vizsgálja meg kutyája egészségét. Ne hagyja kutyáját felügyelet nélkül, ha viseli a kiképzõ nyakörvet. A pólusok kiváló minõségû acélból készültek, hogy ne okozzon bõr allergiát a kutyákon. Hogy elkerülje a pólusok irritációját a kutya bõrén, állandóan figyelje a kutya nyakát. Ha lehet ne viselje a kutya 12 óránál tovább a vevõegységet. Ha mindig viseli, akkor különös figyelmet kell fordítani az irritáció elkerülésére. Ha mégis fellép az irritáció, akkor azt a bõr felületet le kell mosni szappanos vízzel és fertõtlenítsük Hidrogén-peroxiddal. Száradást követõen antibakteriális kenõccsel kenegetni kell.

   Karbantartás


   Nagyon fontos a készülékek rendszeres tisztítása. Tisztítsa a vevõegységet enyhén szappanos vízzel! Használat elõtt hagyja teljesen megszáradni a készüléket.