Elektromos nyakörv , távirányítós nyakörv

Kérdés:  Mire van szükségem, kiképzőnyakörv vagy rejtett kerítésrendszer?
Válasz:  A D.T. Systems távirányítós kutya nyakörvek alakalmasak a kutya kiképzésére vagy valamely rossz viselkedési formájának megváltoztatására. Válasszon elektromos kiképzőnyakörvet olyan problémák megoldására, mint pl:

 • - ugrálás emberekre
 • - ásás
 • - autók kergetése
 • - idegen étel elfogadása
 • - ha nem reagál hívásra
 • - séta közbeni erõszakos viselkedés stb.
 • Válasszon rejtettkerités rendszert, ha ehhez hasonló problémát akar megoldani: www.dogwatch.hu

 • - nem kennelbe szeretné tartani kutyáját
 • - kedvence szökik
 • - nem kívánja a kert egyes részeibe beengedni
 • - kapubejárón átrohan kapunyitásakor
 • - nem akarja, hogy elcsalják
 • - elengedné kedvencét, de nincs kerítése
 • Kérdés:  Hogy befolyásolja a vásárlási döntést a hatótávolság?
  Válasz:  Túl kicsi hatótávolság problémát okoz, a túl nagy hatótávolság sosem árt, - mondják a tréning nyakörv tulajdonosok. Gondoljon pl. arra, hogy sétáltatáskor elengedi kutyáját egy tisztáson vagy az erdõben és hiába hívja.
  Általánosságban a kis és közepes hatótávolságú elektromos nyakörv elegendõ a ház körüli kiképzésekhez, munkakutyákhoz és a kevésbé aktív kutyákhoz. A közepes és nagy hatótávolságú elektromos nyakörv munkakutyákhoz, vadászkutyákhoz és aktív kutyákhoz szükségesek.

  Kérdés:  Hogy befolyásolja a vásárlási döntést a tanítási szintek száma?
  Válasz:  Amikor a kutyát oktatjuk, akkor szükség van egy olyan elektromos nyakörvre, melyen van jó néhány tanítási fokozat, amit a távirányitón tudunk állítani. Kutyakiképzéshez szükség van arra, hogy kis mértékben tudjuk növelni a fokozatokat, addig amíg a megfelelõ szintet megtaláljuk és hogy a kutya figyelmét felkeltsük, anélkül, hogy túlreagáljon vagy akár vonyítson.
  Nagyon fontos tehát, hogy legyen elegendõ impulzus szint a tanító nyakörveken. Általában az eltérõ gyártmányú kutya kiképzõ nyakörveken lévõ legalacsonyabb és legmagasabb szint ugyanaz. A köztük lévõ lépések közti szintekben van eltérés. Ha kevés szint van a kutya nyakörvön, akkor nincsenek köztes szintek, amelyek alkalmasak a kutya tanítására, mert az alacsony szint még nem vált ki reakciót az egyel magasabb szintre pedig túlreagál a kutya. Egyik esetben sem lehet kutyát tanítani! Ezért D.T. Systems kiképzõnyakörveken legalább 16 impulzus szint van vagy annál több.

  Kérdés:  Folyamatos vagy pillanatnyi impulzus?
  Válasz:  A D.T Systems nyakörveken mindkét funkció megtalálható. A kiképzésben a nagyobb szerepe a folyamatos impulzus használatának van. A pillanatnyi impulzus szerepe pl. egy parancs javításában lehet elõzõleg már képzett kutyáknál.

  Kérdés:  Impulzus nélküli kommunikáció: pozitív vibráció
  Válasz:  A piacon lévõ legtöbb kutyanyakörvön sípszóval lehet figyelmezteti a kutyát, ha nem megfelelõen cselekszik. Ez hátrányos lehet egyes szituációkban. A kutyák hasonló sípszó hallatán is reagálnak, mint pl. a telefoncsörgés, kocsi ajtó nyitása, stb.
  A másik probléma több kutya esetén még inkább szembe tűnõ, ha figyelmeztetni akarom az egyik kutyát, akkor azt a másik is meghallja és reagál rá, hiába nem is akarom a másik kutyát figyelmeztetni. D.T. Systems pozítiv vibráció funkciója ezeket a hátrányokat küszöböli ki. A vibráció alkalmazható néma parancsok teljesítésére, különösen a vibrációt és impulzust együttesen alkalmazva.

  Kérdés:  Ha több kutyát irányít...
  Válasz:  Ha több kutyát akar irányítani, akkor van rá mód a kettõ és három kutyát irányító rendszerekkel. Ekkor a leadó készüléken tudja kapcsolni, hogy melyik kutyát akarja kontrolálni. Adott pillanatban minden féle képpen csak egy kutyát lehet irányítani. A 2 és 3 kutyát irányító rendszereknél a kutyanyakörvek szine eltér, ami a kutyák megkülönböztetése miatt fontos. Általában a kutyának más impulzust kell adni, különbözõ szituációkban. Problémát okozhat más márkáknál ez. A kutyák közötti kapcsolás ugyan könnyen megoldott minden márka esetében, de a szinteket váltani kell le vagy fel a kiválasztott kutyához. D.T. Systems új UGRÁS (Jump) funkciója ezt áthidalja, mivel egy elõre beprogramozott szintre lép az impulzus a gomb lenyomásával. Igy a kutya kiválasztása után egy gombnyomásra adható a megfelelõ impulzus.

  Kérdés:  Elemek és újratölthetõ akkumulátorok
  Válasz:  D.T.Systems cserélhetõ elemei (9V, 6V) bármely lithium vagy alkaline elemre (9V, 6V) cserélhetõek. Az újratölthetõ aksik, mint minden más nyakörveknél is véglegesen lemerülnek, amikor már nem lehet újratölteni. D.T. Systems akkumulátorok cserélhetõek ellentétben esetleges más márkák újratölthetõ akkumulátoraival, mert más márka esetében a teljes nyakörvet újra kell vásárolni, nem lehet cserélni az aksiját.

  Kérdés:  Mire is való a Bíper?
  Válasz: D.T.Systems számos sorozat nyakörvet bíper funkcióval látott el. A bipereknek fontos szerepe van a kutya helyének pontos meghatározásában vadászat közben. Lehet az nagy fű, nádas vagy bozótos a pointerek és vadászkutyák helyzete kritikus a vadászatokon. A keres és lesben áll funkciók pedig arról tájékoztatják a vadászt, hogy kutyája éppen vadat észlelt vagy továbbra is keres. A bíperekben mozgásérzékelő van, ezért tudják jelezni másként, ha a kutya lesben áll vagy keres.