Elektromos nyakörv használata


Ismerkedjen meg a DT Systems elektromos kiképzõ nyakörv fontos kifejezéseivel és funkcióival, hogy céljainak megfelelõ nyakörvet tudjon választani:
A D.T. Systems kiképzõ nyakörv 27 MHz hullámhosszon működnek. Mivel minden készüléknek saját kódja van (ID Code), ezért a nyakörvek közötti zavarás lehetetlen.
Az elektromos nyakörv vagyis inkább elektronikus nyakörv ártalmatlan impulzust használ a kutya tanítására. Az elektromos nyakörv alkalmazása évtizedekre nyúlik vissza és bevált módszere a kutyaidomításnak. Biztonságos, humánus és hatékony.
A DT elektromos nyakörv használata egyszerű és segít kihozni kutyájából a legjobbat.

Állandó vagy folyamatos impulzus(CONT):
Stimuláció, mely addig tart ameddig a gombot benyomva tartjuk. Fontos megjegyezni, hogy minden D.T.Systems nyakörv rendelkezik egy biztonsági megszakítóval, ami azt jelenti, hogy 8 másodperc után megszakad az impulzus. Ez a folyamatos stimuláció funkció alacsony intenzitásra állítva alkalmas arra, hogy az impulzust bemutassuk a kutyának. Nagyobb intenzitás pl. a kutya azonali megállítására alkalmazott vészhelyzetekben, amikor pl: a kutya kiszalad az országútra, állatot kerget stb.

Pillanatnyi impulzus (NICK Stimulation):
Ez a stimuláció egy pillanatig tart, függetlenül attól meddig tartjuk nyomva a gombot. Ez sokkal biztosabb, mint próbálni csak érinteni a folyamatos impulzus gombot. Ez a funkció egy jó módja a kutya figyelmét felkelteni. Ez a funkció együttesen alkalmazott parancsszavakkal. Illetõleg nem kívánt magatartás javítására.

Gyengéd impulzus (Gentle Touch Stimulation):Számos elektromos nyakörvünk beállítható nagyon alacsony szintre is. Ezek a szintek leginkább egy érintéshez, csiklandozáshoz hasonlítanak. Természetesen ezeken kivül a hagyományos impulzus erősségek is megtalálhatóak a nyakörveken. Ez a funkció nagyon érzékeny kutyáknál nélkülözhetetlen, ilyen kutyafajta lehet pl: Magyar vizsla.

Impulzus intenzitása:
Az intenzitási szintekkel változtatható az impulzus erõssége.

Ugrás impulzus szint (Jump Stimulation):
Ez egy elõre beprogramozott impuzus szint, amit azonnal alkalmazni tudunk. Vagyis a gomb benyomásával az impulzus szint azonnal az elõre beállított impulzus szintre ugrik. Az impulzus addig folytatódik, amig a gombot nyomjuk. A gomb elengedésével az impulzus szint visszavált az elõzõ szintre. Ennek akkor van pl. szerepe, amikor hirtelen szintet kell váltanom (általában ez egy magasabb impulzus szint) és nincs idõ a szint hagyományos növelésére, hogy korigáljam a kutya magatartását.

Emelkedö impulzus (Rise Stimulation):
A gomb folyamatos nyomása fokozatosan növeli az impulzus szintet a beállitott szintrõl kezdve. A gomb elengedésével az impulzus szint vissza áll az eredetileg beállított szintre. Ez a funkció tökéletes arra, hogy felkeltsd egy izgatott kutya figyelmét, anélkül, hogy véletlenül túlságosan nagy impulzust használnánk.

Hangjelzés (Tone):
Ezzel a funkcióval a nyakörv hangjelzést ad le. Ez is használható sok féle módon, attól függõen, hogy, hogy használjuk a kutya tanításánál. Hasonló szerepe van, mint a pozitív vibrációnak.

Pozitív vibráció (Positive vibration):
Egy olyan funkció, mely a nyakörvet megrezegteti. Ez tehát nem stimuláció. Ez a funkció használható sok féle módon, attól függõen, hogy, hogy használjuk a kuya kiképzése során. Ez lehet egy impulzust megelõzõ figyelmeztetés. Használható dicséretként, ha jól viselkedik a kutya. Lehet maga egy parancs. Helyettesítheti az elektromos stimulációt teljes egészében, ami jó választás olyanok számára, akik az impulzust nem kívánják alkalmazni. Jó megoldás ez a funkció alkalmazása süket kutyák figyelmének felkeltésére, anélkül, hogy impulzust alkalmaznánk.

Helyzet meghatározás (Locate):
A Beeper folyamatosan addig sípol amig a gombot nyomjuk. Folyamatos sípszó jelzi a kutya helyzetét. Ez a funkció alkalmas olyan kutyák lokalizálására, melyek szeretnek a szemünk elõl elcsatangolni.

Vadat áll (Point Mode):
A Beeper folyamatosan addig sípol amig a gombot nyomjuk. Folyamatos sípszó jelzi a kutya helyzetét. Ez a funkció alkalmas olyan kutyák lokalizálására, melyek szeretnek a szemünk elõl elcsatangolni.

Keres/Vadat áll (Run/Point Mode):
Ebben a funkcióban a nyakörvön a beeper 5 másodpercenként sípol, ha a kutya mozgásban van és 2 másodpercenként, ha lesben áll.